Schenken op papier aantrekkelijk?

Wil je vermogen overdragen aan je kinderen om erfbelasting te besparen? Maar wil je liever zelf de beschikking houden over het vermogen? In dat geval kan de schenking op papier (schenking onder schuldigerkenning) een oplossing zijn. Hiermee kun je tot wel duizenden euro’s erfbelasting besparen. En sinds kort kun je ook besparen op de notariskosten.

Het bedrag van de schenking op papier blijf je schuldig aan je kinderen. Jaarlijks moet je aan je kinderen 6% rente betalen over het bedrag van hun vordering.

Een schenking op papier moet middels een notariële akte vastgelegd  worden bij de notaris.

Volgens de belastingdienst mag je in één akte niet voor meerdere jaren tegelijk op papier schenken. Ook de repeterende schenking (één akte met meerdere toekomstige schenkingen) was niet toegestaan, de bedragen werden als één schenking gezien, zodat niet jaarlijks de schenkingsvrijstelling toegepast mag worden. Hierdoor was het niet voordelig om de jaarlijkse schenkingsvrijstelling op papier te schenken. De besparing van de toekomstige erfbelasting werd teniet gedaan door de jaarlijkse notariskosten.

Belastingvoordeel voor de schenker

Echter onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat een repeterende schenking wel als een jaarlijkse schenking wordt aangemerkt. Hierdoor is dus jaarlijks de schenkingsvrijstelling van toepassing. Je kunt nu in één notariële akte vast laten leggen dat je de komende vijf jaren de schenkingsvrijstelling op papier wilt schenken aan je kinderen.

Voorbeeld:

Stel dat op je vermogen bij vererving naar je beide kinderen het 20%-tarief van de erfbelasting van toepassing is.

Bij de notaris wordt in de akte van schenking vastgelegd dat aan de beide kinderen een vijftal schenkingen worden gedaan van € 6.000, waarvan de eerste direct gedaan wordt, maar de volgende op 2 januari 2024, 2025, 2026, en 2027 (mits één van de ouders dan nog in leven is).

Jaarlijks wordt daadwerkelijk rente vergoed van 6% aan de kinderen, die uiteraard ook toeneemt naarmate de jaren verstrijken. Na 5 jaar is in totaal € 30.000 schuldig erkend aan beide kinderen en wordt per kind tot eind 2027 € 5.400 aan rente betaald.
De totale besparing aan erfbelasting is dan: 20% * ( € 30.000 + € 5.400 rente) * 2 = € 14.160. Bij € 1.000 aan kosten voor de akten bij de notaris is het voordeel ruim € 13.000.

Let op!

  • In de inkomstenbelasting ontstaat voor de ouders een schuld en voor de kinderen een vordering in box 3. Dit kan voor de inkomstenbelasting mogelijk tot een nadeel leiden.
  • De rente van 6% dient jaarlijks daadwerkelijk overgemaakt te worden. Wordt dit niet gedaan dan wordt bij een overlijden de schenking gezien als erfenis en niet als een schenking op papier.
  • Het bedrag van de schenking op papier wordt bij het vermogen van de kinderen geteld wat mogelijk gevolgen kan hebben voor de toeslagen en/of uitkering die ze ontvangen.

Wil je meer weten over de schenking op papier of wil je een berekening laten maken hoeveel belasting jij kunt besparen, neem dan contact met ons op.

 

Terug naar overzicht
Kan ik je verder helpen?

Stuur mij een bericht, dan kijken we samen naar een passende oplossing.