Verkoop van huis bij partner met dementie

Het komt steeds vaker voor dat Nederlanders geconfronteerd worden met de vraag of ze hun huis kunnen verkopen wanneer hun partner dementie heeft. Als je partner niet meer in staat is om een handtekening te zetten voor de verkoop, betekent dit niet automatisch dat jij de verkoop zelfstandig kunt regelen, ook al ben je in gemeenschap van goederen gehuwd.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn in deze situatie.

Het huwelijk regelt minder dan vaak gedacht wordt

Ook al ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, betekent dit niet dat je automatisch voor elkaar kunt tekenen. Daarom hebben al meer dan een miljoen Nederlanders een levenstestament opgesteld. Hierin geef je elkaar een algemene volmacht. In het levenstestament wordt vaak opgenomen dat één van beide partners zelfstandig het huis mag verkopen als de ander wilsonbekwaam is.

Als het huis alleen op jouw naam staat, ben je in principe zelfstandig bevoegd om het te verkopen

Als je echter getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, heb je toestemming nodig van je partner voor de verkoop, zolang hij of zij er woont. Zodra je partner permanent is opgenomen in een verpleeghuis en van jouw adres is uitgeschreven, heb je deze toestemming waarschijnlijk niet meer nodig en kun je het huis zelfstandig verkopen. Dit geldt alleen als de woning voor 100% op jouw naam staat.

Curatele en bewind

Als je samen eigenaar bent of het huis op naam van je partner staat en je geen volmacht hebt, kun je een bewind laten instellen over het vermogen van je partner. Dit kan worden aangevraagd bij de kantonrechter en is de meest voorkomende maatregel in dergelijke situaties. Nadat het vermogen onder bewind is gesteld, heb je nog een extra machtiging van de kantonrechter nodig om het huis te verkopen. Deze aanvraag kun je gelijktijdig met het bewind indienen. Het is echter van belang om op tijd actie te ondernemen en niet pas te beginnen met de procedure wanneer je het huis wilt verkopen. Als je al een koper hebt gevonden voordat het bewind is aangevraagd, kun je de woning verkopen onder voorbehoud van een machtiging van de kantonrechter. Dit voorkomt problemen als er iets misgaat bij de aanvraag of als de afgesproken koopprijs niet wordt goedgekeurd.

Als er sprake is van beginnende dementie, is het misschien nog niet te laat om een levenstestament op te stellen. Dit kan ook voor jezelf worden gedaan. Daarnaast is het goed om je testament te (laten) beoordelen op het moment dat je partner wilsonbekwaam is. Misschien is het verstandiger om het erfdeel aan je partner te verkleinen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over het verkopen van een huis bij een partner met dementie. We staan klaar om je te helpen in deze complexe situatie.

Terug naar overzicht
Kan ik je verder helpen?

Stuur mij een bericht, dan kijken we samen naar een passende oplossing.