Voorkom financiële problemen door het echtscheidingsconvenant

Een scheiding beïnvloed je financiële situatie. Vaak wordt bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant de financiële gevolgen onderschat. De financiële impact van de gemaakte afspraken kan heel groot zijn.

Bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant is het daarom erg belangrijk om de fiscale gevolgen in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gaat u in het jaar van scheiden apart aangifte doen of samen?
  • Hoe dient de eigenwoningrente aangegeven te worden in de aangifte?
  • Is er afgesproken af te zien van partneralimentatie en welke gevolgen heeft dit voor de aftrek van de eigenwoningrente in de aangifte inkomstenbelasting.
  • Is er sprake van een onder- of overbedeling? En is er mogelijk sprake van schenking waardoor schenkbelasting is verschuldigd?

Om te weten waar je aan toe bent is het fijn om inzicht te krijgen in je financiële situatie na de scheiding. Dat geeft rust. Naast het inkomen dient ook gekeken te worden naar eventueel recht op toeslagen (kindgebonden budget, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag) en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze regelingen kunnen ervoor zorgen dat een inkomensachteruitgang (deels) opgevangen kan worden.

Maximaliseer toeslagen en belastingvoordelen

Als professional zorgen wij dat je financiële situatie in begrijpelijke taal inzichtelijk word. Welke financiële/ fiscale gevolgen hebben de afspraken in een echtscheidingsconvenant?

Wij zijn op de hoogte wie in welke situatie recht heeft op toeslagen en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.  Hierdoor kunnen de genoemde voorzieningen zo optimaal mogelijk benut worden. Ook beoordelen wij of er niet ten onrechte teveel toeslagen of heffingskortingen wordt ontvangen en daardoor achteraf terugbetaald dient te worden.

Check dus altijd goed voordat het echtscheidingsconvenant definitief wordt vastgesteld of de gemaakte afspraken geen nare financiële en/of fiscale gevolgen voor je hebben.

Wil jij graag meer inzicht in je financiële situatie of wil je een financiële/ fiscale check doen op het echtscheidingsconvenant? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Terug naar overzicht
Kan ik je verder helpen?

Stuur mij een bericht, dan kijken we samen naar een passende oplossing.